top of page

5 מושגים במוזיקה שכל מוזיקאי חייב להכיר

  • 24 ביולי 2018
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 8 באוג׳ 2018


כולנו אוהבים מוזיקה. בין אם אנחנו מנגנים ומבצעים בכלים שונים או סתם מאזינים, המוזיקה היא מקור להנאה, שלווה ונחמה בחיים. כך היה משחר ההיסטוריה – בני אדם ניגנו והאזינו למוזיקה בכל רחבי העולם. בגלגולה לאורך ההיסטוריה, התפתחה המוזיקה לעולם המרובה במונחים השייכים לז'אנרים השונים במוזיקה, בין אם זו מוזיקה קלאסית, רוק, ג'אז, היפ הופ וכל סוגה מוזיקלית אחרת שניתן להעלות על הדעת. המושגים נועדו ליצור שפה משותפת בין המוזיקאים וכדי להקל על הבנת אופן הביצוע של קטע מסוים, במטרה שישמע בדיוק כפי שהמבצעים והמלחינים רוצים.

כאן הבאנו 5 מושגים מרכזיים שכדי שכל מוזיקאי יכיר, תוך התמקדות בז'אנר הרוק'נרול; הסוגה שבה מתמקד בית ספר רוקסקול (השם הסגיר אותנו):


1. משקל

שלושה שירי ילדים במשקלים שונים (ארבעה רבעים, שלושה רבעים ושני רבעין ).

משקל הוא למעשה החלוקה הפנימית של התיבות במוזיקה, הקובעת את אופן ספירת הקצב. ישנם לדוגמה מהשקלים הפשוטים כמו 4\4 ו4\3, שהפעמה שלהם שווה לרבע, ושעליהם רוב שירי הפופ והרוק מתבססים. אך ישנם גם משקלים מורכבים כמו 6\8 שהפעמה שלהם משולשת ("הללויה" של לאונרד כהן, לדוגמה), ומשקלים מעורבים שבהם ישנן פעמות זוגיות ומשולשות באותה התיבה! ("Money" של פינק פלויד, לדוגמה).


2. אקורד

נגינה של יותר משלושה צלילים ביחד. ישנם שני סוגי אקורדים הנפוצים מאוד בשירי הרוק'נרול: אקורדים משולשים, שהם בעלי שלושה צלילים בלבד, ואקורדים מרובעים, שהם בעלי ארבעה צלילים. האקורדים המרובעים נרשמים על ידי הוספת הספרה 7 לאקורד משולש (לדוגמה Bm7).


אקורד משולש בשלושת היפוכיו

3. ריף

Smoke on the Water

תבנית המורכבת ממספר צלילים או אקורדים החוזרת על עצמה לאורך השיר, ומשמשת בסיס תומך לאלתור של סולן או נגן. ריפים נפוצים במיוחד ברוק, ג'אז ופופ. לפעמים הריף מהווה חלק כל כך חשוב מהשיר, עד שהשיר מזוהה איתו ולא עם הפזמון או עם הבתים. דוגמאות לריפים מפורסמים: Smoke on the Water של דיפ פרפל, Satisfaction של הרולינג סטונס ו- Whole lotta Love של לד זפלין.

4. טמפו (בעברית מפעם)

רבע שווה שישים bpm
דוגמה להוראת מפעם "אדג'יו" (לאט) .

מהירות ביצוע יצירה מוזיקלית. הוראת הטמפו בתחילת היצירה מורה לנגן באיזו מהירות יש לבצע את היצירה. דוגמה אלגרו (Allegro =מהר, אנדנטה (Andante)=מתון). במוזיקה קלה בכלל וברוק בכלל נהוג לציין את הטמפו באמצעות BPM (Beats Per Minute), כלומר מספר פעמות לדקה.


2. דינאמיקה

מידת עוצמת הביצוע. כמו הטמפו, הוראת הדינאמיקה מצוינת על דף התווים, אך היא עשויה להשתנות במהלך השיר או היצירה. לדוגמה שיר יכול להתחיל בשקט (פיאנו p) ובהמשך להתנגן בעוצמה (פורטה f). ישנה גם הגברה הדרגתית של עוצמת הנגינה, הקרויה קרשנדו (.cresc) והוראה להחלשת עוצמת הנגינה הקרויה דימינואנדו (.dim).

מעבר מפיאנו לפורטה ובחזרה
דינמיקה במוזיקה

כפי שציינתי, המוזיקה היא שפה המלאה באינספור מושגים שנועדו לחזק את התקשורת בין מוזיקאים, מפיקים, מעבדים, מנצחים וכל אלו העוסקים במוזיקה. הדרך הכי טובה להבין את המושגים הללו היא ללמוד כלי נגינה מסוים ובכך לעשות במושגים שימוש יומיומי. אצלנו ב"רוקסקול", תוכלו ללמוד לנגן על פסנתר, גיטרה חשמלית וקלאסית ותופים. ואם אתם דווקא מעוניינים לשיר שיר מזמור תוכלו ללמוד אצלנו פיתוח קול. במהלך השיעורים תלמדו קריאת תווים וטאבים (לגיטריסטים שבינינו) ובדרך תתקלו במושגים שציינתי כאן וגם תוכלו ללמוד רבים נוספים. כך תוכלו גם לנגן ו\או לשיר את השירים שאתם אוהבים וגם להבין אותם לעומק. צוות המורים שלנו מנוסה וקשוב והלמידה מתקיימת בסביבה מפרגנת ונעימה, במטרה ליצור סביבת למידה רגועה, מעשירה ומהנה.


 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
חמישה גיטריסטים מעולים

ההיסטוריה של הגיטרה ככלי סולני התופס את מרכז תשומת הלב היא יחסית קצרה, אך כיום היא אחד מהכלים הנחשקים והפופולאריים ביותר בעולם. כמעט כל...

 
 
 

Comments


strip-bg-7_edited_edited.png

סוקולוב 53 (קומה א' בפסאז')   |   טלפון: 052-5667929

bottom of page